Porkkana, terveyskuukauden kulmakivi. Lähestymme tuota värikästä juuresta tänään sähköisesti, googlella.
-Google on hakukone ja siitä löytyy ihan hirveästi kaikenmaailman tietoa. Mutta silti se ei ole viisas. Niinkuin ihminen. Keksittekö miksi?
-Se ei ole elävä. Se on kone.
Nykylapset ovat aina vain nuorempina perillä sähköisenmaailman jutuista ja näistäkin eskareista jokainen oli käyttänyt tablettia, pelamiseen ja kuvaamiseen. Mutta tiedonhaku onkin ihan uusi juttu. Tehdään siis kaksi ryhmää ja kirjoitetaan mallikortista tablettien hakukenttään PORKKANA.
-Nyt se suurennuslasi
Voi ilo ja riemu, porkkanoitahan sieltä ruudulle pomppaa. Ja kun vielä valitaan kuvahaku, niin alkaa olla tarjonnassa melkein ylitarjontaa. Molemmat ryhmät valitsevat yhden kuvan esittelyyn ja sitten lisätään kortista hakukonekenttään porkkanan perään uusi sana: RAASTE. Ja taas päästään ihastelemaan laajaa kuvavalikoimaa. Samoin kuin LAATIKKO ja HILLO sanoilla. Paitsi, että laatikon kohdalla sattuu hauska juttu.
-Hei. Tää ei nyt ole oikein. Tähän ei tule niitä.
-Ootahan niin katsotaan. Juu, teillä lukee tässä PORKKANALaaTuluu
Iloinen nauru helisee tutkijoiden keskuudessa. Lisätäänpäs porkkanan perään LAULU ja hakukentäksi pannaan video…”Popsi popsi porkkanaa..”kahjahtaa melkein sekunnilleen yhtä aikaa molemmista koneista. Tutusta lastenlaulusta löytyy myös aika monta versiota, mutta ei juuri muita lauluja. Onneksi sentään vihanneslaulu, eskareille entuudestaan tuttu sekin.
Porkkanatutkimus kestää reilun 20 minuuttia ja sen aikana ehditään havaita ja oppia monenlaista. Jo ryhmässätoimiminen laitteella vaatii malttia sekä keskittymistä, lukutaitoiset pystyvät tukemaan toisten kirjoitustehtävää, kuvista lähtee liikkelle spontaania keskustelua ja valinta edellyttää kaikien ryhmänjäsenten kuulemista. Eikä porkkanakaan näytä aina samalta tai ole edes oranssi. Työskentelyssä ei siis ole kyse mitään epäsosialista ruuduntuijotuksesta, vaan yhdessä oppimisesta. Ja mikä hienointa, ruokailussa eskarit palaavat pohtimaan hakukonetta
-Tietääkö se maailman vanhimman ihmisen?
-Voiko sillä etsiä nimeä?
-Mitähän tulisi, jos laittaisi maailman painavin eläin?
-Löytäisikö se minut?
Sovitaan, että hakukonetta saa jatkossakin käyttää asioiden ja tietojen etsimiseen.
-Eli voi googlata
No juurikin niin. Mutta googlaamallapa ei voikaan kokea päivän muita huippujuttuja, kuten räntäsadetta, tablettikynäilyä, ruokarakettien nappulaväritystä, lukutuokion korppiräppiä jne. Tietotekniikka on hyvä väline, pieninä määrinä.
Valolla ja ilolla hyvää viikonloppua kaikille toivottaa Heidi
Ruokana silakkapihvit, perunamuusi ja kiinankaalisalaatti