Jouluruokailu

On sanottu, että me suomalaiset syömme juhlapyhät ja ainakin joulun kohdalla se pitää jetsulleen paikkaansa. Tätikin muistaa kaikki kermaisen voiset jouluruuat ja varsinki kahvipöydän ihanuudet, jotka mummolassa pellavaliinalle oikeiden kynttilöiden loisteeseen katettiin. Ja se juhlallinen ruokarauha, eivät piippailleet älylaitteet tai pauhanneet mööpelit.  Korkeintaan enkelikello helisi hiljaa. Kuinka muisto voikin tuntua lämpöiseltä vieläkin.

Tänään, kun istuimme eskareiden kanssa päiväkodinpuolelle juhlavasti katettuun pitkään joulupöytään, lasten mieliin nousi monia muistoja ja kokemuksia juhlista ruokineen. Mutta aika hienoa ja yllättävää oli se, kuinka hyvin jouluruoka maistui. Isot peukut siis teille perheille makuelämyskasvatuksesta!

-Minä haluan sinappia kinkulle. Siitä tulee silloin hyvä.

-Minä tykkään porkkanalaatikosta, mutta en lantusta.

-Minä en tykkän noista laatikoista, mutta maistoin.

-Tämä maistuu ihan kermalle! (rosollin lisukevaahto)

-Meidän kinkku ei ole näin vaaleaa. Se on paljon rasvaisempaa.

-Mitä rosolli on?

-Tämä on vähän liian imelää (kaneli-omenakiisseli)

-Saako lisää näkkäriä?

Saa toki ja kaikkea muutakin. Eikä ruokailijoita voi ainakaan kiireestä tai hälinästä moittia, sillä 45 minuuttia pöydässä vallitsee upea jouluinen rauha. Kiitos eskarit, oli ilo ruokailla kanssanne!

Mutta ruokailusta pieni pakitus aamuun päin. Tänään siis päivä koostui aika lailla omista hommista, kun aikuisten piti juoksennella vuoron perään vähän jos jonkinlaisilla asioille. Ja Viksikin oli häipynyt, postikoulussa roikkui pelkkä viestislappu: TULI HOMIA. PALAN KEKSIVIKKONA. TERVESIN VINKSI

-Mihin se on lähtenyt?

-Ehkä se valmistautuu juhliin!

-Jos se on lähtenyt hakemaan jostain varisten juhlavaatteita

-Kerkeääköhän se takaisin ennen juhlaa?

Saas nähdä nyt. Mutta siitä eskarit ovat varmoja, että viestissä olisi pitänyt lukea: Tuli kiire. Palaan keskiviikkona. Terveisin Vinski. Mutta vitsikalenteriin ei Vinskin reissut vaikuta, joten arvotaanpas paketti numero 17.12, jossa kysymys kuuluu: Mitä tapahtui tontulle, joka hukkasi pakkasella lakkinsa?-Sen korvat paleltuivat korvatunturilla.

Valolla ja iloola huomiseen juhlaan valmistautuu Heidi

Ruokana kinkku, porkkana- ja lanttulaatikko, peruna, rosolli, vihersalaatti ja keneli-omenakiisseli