Vakavaa pohdintaa ja oivaltamiseniloa

Oi joi. Aamu alkaa vakavalla asialla. Kaveria on kiusattu, nimittelemällä. Silloin kun aikuinen ei ole ollut kuulemassa. Ja kertoa ei ole oikein uskaltanut tai halunnut, ettei tule lisää ongelmia.

-Tämä on tosi paha homma. Varsinkin jos aikuinen ei tiedä. Keksittekö miksi?

Ilmeet ovat vakavat, aihe on selvästi vaikea. Silti puhuminen helpottaa. Varsinkin asianosaisia.

-Siitä tulee pahamieli

-Ei ole kaveria

-Sitten se ei lopu

-Totta. Hei. Nyt minä tarvitsen apua. Aikuiselle pitää aina kertoa. Jos ei uskalla täällä eskarilla kertoa tai päiväkodilla tai koulussa, niin kotona isälle tai äidille. Me aikuiset on sovittu, että kiusaamiseen puututaan aina. Ja jos kaveri ei itse uskalla, niin sinä voit auttaa. 

Tehdään siis sopimus ja pyöritellään se porukalla muistiin: aina kerrotaan aikuiselle, pyydetään anteeksi ja autetaan. Sitten vielä anteeksipyynnöt. Nyt ollaan asian suhteen porukalla tarkkana.

 

Päivän juttuna heilahdetaan numeroiden maailmaan, sillä helmikuussa matematisoidaan. Kerrataan ikivanhan yksi ja kaksi ja pähkäillään uudestaan käsitteet parillinen ja pariton. Sitten otetaan haltuun kolme ja neljä. Toinen maalaten ja toinen liimaten. Hienosti sujuu.

 

Ruokailussa odottaa iloinen yllätys, kun päiväkotilaiset ovat leiponeet Runebergintorttuja ja säästäneet meille maistiaiset. Onpas nyt helppo hankkia rasti helmikuun ”Kiitetään”-kampanjataulukkoon. Eikä kukaan myöskään poistu ruokalasta ilman kiitosta keittäjä Riikalle eli vähintään kaksi rastia on jokaisella jo plakkarissa. Hienoa!

Iltapäivällä pidetään helmikuun lastenparlamentti, jonka tehtävänä on miettiä, kuinka tutkimme ja tutustumme aiheeseen ”Minä ja maailma”. Syksyllä aiheesta oli perheiden kanssa sovittu käsiteltävän meidän metsää eläinten kotina, maapalloa systeeminä ja ihmisiä esim. YK:n Maailman lapset-materiaalin avulla. Lisäksi voitaisiin lähettää sähköpostia ystävänpäivän tiimoilta. Ja mitäs tuumivat lisäksi asiantuntijat tänään; selvitetään mikä on maailman suurin dinosaurus/karhu/asteoroidi ja aalto, perjantaisin pelkkää jumppasalia, tutkitaan maailman hassuinta kiveä tabletilta, esitetään eläinelokuva, tehdään tutkimusretki metsään eläimiä etsimään, vietetään kiinalaisuuspäivää (ruokaa, kieltä, hatut, kirjaimet jne.), lisätään planeetta-askarteluun maapalloaskartelu, eläinhoitopäivä (eskarille kylään Enska chihuahua from Mexico),  maistelussa hedelmät maailmalta ja ”Maailman ihmiset”-projekti eli kenet haluaisit esitellä tabletilla muille

-Teemu Selänteen!

-Minä en tiiä kettään

-Minä taidan esitellä Tarja Halosen

-Kukas se on?

Niinpä. Miten hienoja ajatuksia ja projekteja taas. Ei voi olla muuta kuin ylpeä. Hyvää työtä eskarit!

 

Valolla ja Ilolla kirjoittelee  Heidi

 

Ruokana kirjolohikiusaus ja  omena/punajuurisalaatti